αρχική  Αγροτικές εργασίες  /  Μηλοκαλλιέργεια  /  Αμπελοκαλλιέργεια

  Η μηλιά καλλιεργείται απ' τα αρχαία χρόνια. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστή κι αρκετά διαδομένη. Πρώτος που αναφέρει για τη μηλιά είναι ο Θεόφραστος, που αναφέρει ότι υπάρχουν μήλα που προέρχονται από καλλιέργειες και μήλα που προέρχονται απ' τις άγριες μηλιές.

  Η καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων είναι η κύρια ασχολία των αγροτών του χωριού. Όλα τα χωράφια είναι φυτεμένα κυρίαρχα με μηλιές, αλλά και με αχλαδιές και κερασιές. (Αργότερα, η καλλιέργεια της ροδακινιάς, σε συνδυασμό με τον οδικό και σιδηροδρομικό άξονα που διασχίζει το χωριό, έκαναν τον Κοπανό διαμετακομιστικό κέντρο των φρούτων της ευρύτερης περιοχής).

  Τα κάρα, τα άροτρα, τα σκαπτικά εργαλεία και προπαντός η χειρωνακτική εργασία, κάνουν τη δουλειά δύσκολη. Ταλαιπωρία και ιδρώτας για να βγει το ψωμί.

  Την ώρα της συγκομιδής  τα πολλά χέρια είναι ευλογία. Συγγενείς, γείτονες και φίλοι συνδράμουν για βοήθεια. Είναι ευκαιρία για ένα κοινωνικό συναπάντημα, που συνοδεύεται από τσίπουρο και τραγούδι. Την ώρα της ξεκούρασης, ένα κιλίμι απλώνεται κάτω από έναν ίσκιο κι όλοι κάνουν έναν κύκλο. Ελιές, ντομάτες, κρεμμύδια, βρασμένα αυγά, καμιά κονσέρβα, λίγος παστουρμάς, λιτά και όμορφα. Σχέσεις συντροφικότητας, αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας, συνοχής.

  Τα μήλα μαζεύονται σε κόπες, για να γίνει η διαλογή και να μπουν στα κοφίνια. Αργότερα θα αντικατασταθούν από ξύλινα κασόνια, τις κλούβες. Μεγάλη ποσότητα φορτώνεται σε βαγόνια και μεταφέρεται στη Δυτική Γερμανία.

  Δειλά-δειλά, καθώς περνάει ο καιρός, θα κάνουν  την εμφάνισή τους και τα πρώτα τρακτέρ.